onsdag 10 juni 2009

Kes



Filmen Kes handlar om en ung pojke i norra England under 60-talets slut. Pojken heter Billy och man kan kort och gott säga att han inte har mycket att se fram emot. Han är inte särskilt smart, har svårt att koncentrera sig och hamnar ofta i trubbel. Men när Billy hittar en falkunge tar han hem den och tränar den, hela Billys tillvaro förändras tack vare falken.

Filmen är inspelad 1969 och det känns kul att se en film som utspelar sig under 60-talet och faktiskt är från 60-talet. Ingen nostalgi här inte. Miljöerna och misären i den engelska kolstaden illustreras även de på ett fint sätt. En scen som jag kommer väl ihåg är när Billy promenerar ut på ett fält och sätter sig för att äta sin matsäck. Kameran filmar Billy framifrån hela tiden och man antar att det han ser är fina fält och lite träd. Men när kameran visar vad Billy ser är det allt annat än fint, en stor industri tornar upp sig nedanför fältet. Att allt annat i filmen är hemskt märks verkligen, Billy's lärare, rektor och klasskamrater är alla väldigt jobbiga och elak. Hans storebror Jud är ibland rent av ond och Billy's mamma har gett upp hoppet om att hennes yngsta son (Billy) någonsin ska lyckas med någonting. Men trots att filmen målar upp en tragisk verklighet för Billy är filmen fylld med humor. Det finns en lång sekvens när Billy's klass ska spela fotboll, gympaläraren är väldigt involverad i spelet. Han är lagkapten i det ena laget samt domare. Scenen är väldigt dråplig och det är svårt för mig att förmedla humorn genom att återberätta.

En rolig detalj som kan förhöja filmupplevelsen är om ni ser filmen utan text eller med engelsk text. Ni kommer inte att förstå så mycket men det blir en rolig utmaning. Den engelska de pratar i filmen är fylld med slang och är så långt ifrån den engelska man lär sig i skolan man kan komma.

Kenneth Loach (som han faktiskt kallade sig när filmen gjordes) har regiserat filmen och jag har en stor beundran för Loach. Alla filmer han har gjort (som jag har sett) är otroligt bra, exempel på några är; Billy Elliot, It's a Free World, Sweet Sixteen mfl. Jag rekommenderar alla dessa filmer varmt men jag tycker ni ska börja med Kes.

Se filmen om du vill ha en maffig film med djup story och mycket humor. Se inte filmen om du redan är på dåligt humör, du kommer inte bli gladare av denna väldigt sorgliga film.

1 kommentar:

  1. ja, grekland var najs :) jag jobbar just nu för fullt.. så jävla onajs. men men. Hur går det med skansen?<3

    SvaraRadera